Aydın'da Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı Gerçekleştirildi.
Aydın İl Jandarma Komutanlığı, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlar arasında gerçekleştirilen toplantıda, Aydın'da orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları ele alındı.
Aydın İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü, ve Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği işbirliğiyle, Aydın'da orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını değerlendirmek amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantı, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda, Aydın'da olası orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler, yangın anında yapılacak müdahale çalışmaları ve yürütülmesi gereken faaliyetler masaya yatırıldı. Güvenlik tedbirleri, Aydın İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından sağlanacak.
Yangın öncesi alınacak tedbirler kapsamında, yaz aylarında yangına çok hassas ormanlık sahalarda, nispi nem düşük, hava sıcaklığı ve rüzgârın yüksek olduğu günlerde, Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından belirlenen güzergâhlarda araçlarla devriye gezilecek. Araç parkında arazöz ve su tankerlerinin yolu kapatmaması için önlem alınacak ve caydırıcı devriye hizmetleri özellikle temmuz ve ağustos aylarında daha yoğun bir şekilde gerçekleştirilecek.
Aydın Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde görev yapan amfibik yangın söndürme uçakları, yangın söndürme faaliyetleri için kullanılacak. Bu uçaklar su yüzeyine inerek su alabilmekte ve 4500 litre suyu köpüğe dönüştürme özelliğine sahip. Uçakların güvenli şekilde su alabilmesi için Çine-Topçam Baraj Göleti, Kemerbarajı Göleti ve Çine-Adnan Menderes Baraj göletlerindeki balık havuzları uyarıcı kırmızı-beyaz renklere boyanacak. Denizlerden su alarak yangına müdahale edilmesi gerektiğinde ise Kıyı Emniyeti İşletme Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı ile işbirliği yapılacak.
Araçlardan atılan sigara izmaritlerinin yangınlara sebep olduğu göz önünde bulundurularak, sürücülere eğitim verilecek ve yangına sebep olan davranışların 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirilmesi teşvik edilecek. Şoförler ve Otomobilciler Odası da bu konuda bilgilendirilerek üyelerine orman yangınlarıyla ilgili eğitim sağlanacak.
Yangına hassas alanlarda kurumuş ot, çalı ve benzeri yanıcı maddelerin temizlenmesi için ilgili kurumlarca çalışmalar yapılacak. Ayrıca, yol inşaatı faaliyeti devam eden bölgelerde çalışan özel firmalara orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından da yangına hassas sahalardan geçen mahalle yollarının kenarlarındaki yanıcı maddelerin temizlenmesi sağlanacak.
Orman Kanunu gereği, orman alanlarına yakın mesafelerde anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı vb. yakmanın yasak olduğu hatırlatılacak. Çiftçilerin eğitilmesi ve yanıcı maddelerden arındırılmış koruyucu bantlar oluşturulması için ilgili kurumlar işbirliği yapacak. Zeytinliklerin altlarının sürülmesi ve hasat sonrası anız yakılmaması konusunda da bilgilendirme çalışmaları yapılacak.
Yangın ihbarı alındığında, öncelikle orman idaresi yangın organizasyonu tarafından yangın söndürme çalışmaları gerçekleştirilecek. Büyüyen yangınlar için ise İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi veya Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı bünyesinde idare heyeti oluşturulacak. Bu heyette Valilik, İl Jandarma Komutanlığı, Söke Garnizon Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman teşkilatından yetkililer bulunacak.
Yangın sonrası yapılan çalışmalar arasında yangının tamamen kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmaları yapılacak ve yanan alanlar temizlenerek gençleştirme işlemine tabi tutulacak. Yangından etkilenen alanlar uygun teknik yöntemler kullanılarak dikime hazır hale getirilecek ve ağaç dikimi gerçekleştirilerek yeniden orman haline getirilecektir.