Aydın Barosu Başkanı'ndan 2023-2024 Adli Yılı Açılış Mesajı.

Türkiye'de avukatlar olarak yeni adli yılı kaygıyla karşılıyoruz. 2023-2024 Adli Yılı'nın başlangıcında yaşadığımız kaygının nedeni, sadece mesleki sorunlarımız değil, aynı zamanda ulusal çapta bir adalet krizi ve hak arama özgürlüğünün ihlalidir.

GÜNDEM Yayın: 01 Eylül 2023 - Cuma - Güncelleme: 01.09.2023 11:54:00
Editör - Mehmet Emre Genc
Okuma Süresi: 3 dk.
276 okunma
Google News

Türkiye'de adaletin teminatı olan avukatlar, yeni adli yılın başlangıcını kaygıyla karşılıyorlar. Bu kaygının sebebi, sadece mesleki sorunlarla sınırlı değil, aynı zamanda ulusal çapta bir adalet krizi ve temel hak olan adil yargılanma hakkının ihlalidir. Avukatlar olarak, mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek etiğiyle uyumlu bir şekilde icra etmek için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılama hakkı ideallerinin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Günümüz yargı sisteminde, avukatların mesleki deneyimleri, artık yasalara ve hukuka uygun uygulamalardan değil, ulusal çapta yayılan şiddet, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle yaşadığımız ekonomik sömürü ve adaletin gecikmeli veya hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, ulusal çapta adaletin sağlanması için vazgeçilmez bir koşuldur ve bu ancak avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır.

2023 yılı sonu itibariyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın uygulama takvimi sona erdi. Ancak İnsan Hakları Eylem Planı'nda belirtilen "Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması" hedeflerine ulaşılamadığını görmek üzücüdür. Özellikle avukatlara yönelik adli yardım hizmetlerinin finansmanının yeniden düzenlenmesi, zorunlu müdafi ücretlerinin artırılması ve ödemelerin zamanında yapılmasını içeren taahhütlerin yerine getirilmesini talep ediyoruz.

Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması için ilk adım, hukuk fakültelerine giriş sınavlarının daha seçici hale getirilmesi gerekliliğidir. Ayrıca akreditasyon uygulamaları yaygınlaştırılmalı, akredite olamayan fakültelere süre verilmeli ve şartları sağlayamayan fakülteler kapatılmalıdır. Staj eğitiminin içeriği güçlendirilmelidir.

Yeni adli yılda, stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların temel haklarının güvence altına alındığı bir yargı düzenine ihtiyaç duyuyoruz. Ayrıca Aydın ilindeki adliye binasının depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Aydın Barosu hizmet binasının inşaatının hızla tamamlanması da önemlidir.

Saygılarımla, Av. Anıl YETİŞKİN AYDIN BAROSU BAŞKANI

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.