TKDK Aydın'da Tarım ve Kırsal Kalkınma IPARD III ile %70 Hibe Fırsatı Başladı!

(TKDK) Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, IPARD III Programı Yedinci Proje Başvuru Çağrısı ile Aydın'da kırsal yatırımlara %60 ila %70 oranında hibe desteği sağlanacağını duyurdu.

GÜNDEM Yayın: 02 Temmuz 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 02.07.2025 20:29:00
Editör - Mehmet Emre Genc
Okuma Süresi: 5 dk.
223 okunma
Google News

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 30 Haziran 2025 tarihinde IPARD III Programı'nın Yedinci Proje Başvuru Çağrısı'nı ilan ederek Aydın'daki girişimcilere ve yatırımcılara büyük bir destek sağlandığını duyurdu.

TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, Aydın'ın tarıma dayalı sanayide yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu çağrının Aydın için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Akar, bitkisel üretim ve arıcılıktan zeytinyağı, kuru incir gibi katma değerli ürünlerin üretimine, kırsal turizm ve su ürünleri yetiştiriciliğinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede destek sağlayacaklarını ifade etti.

Akar, Aydın'da AB standartlarında faaliyet gösteren işletme sayısını artırmayı hedeflediklerini, yeni işletme kurulumları, mevcut işletmelerin kapasite artışı, modernizasyonu ve öztüketim amaçlı GES yatırımları için hibe desteği sunacaklarını söyledi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Fonu'ndan Aydın'ın azami derecede faydalanması için yoğun çaba harcadıklarını ekledi.

Arzu Akar, "Başvuru yapacağı sektörde en az bir yıl deneyimli veya diploma/sertifikaya sahip, yatırım planı olan herkesi İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz," diyerek tüm girişimcileri yatırım yapmaya davet etti. TKDK'nın kadın ve genç yatırımcılar ile üretici örgütlerine pozitif ayrımcılık uygulamaya devam edeceğini de vurguladı.

 

TKDK'nın IPARD III Programı Yedinci Proje Başvuru Çağrısı ile kırsal alandaki yatırımlara %60 ila %70 oranında hibe desteği sağlanıyor. "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" ana tedbiri kapsamında desteklenecek sektörler ise şu şekilde:

  • Bitkisel Üretim (Kapalı Alan): Sera gibi kapalı ortamlardaki süs bitkileri, yem bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide/fidan ve solucan gübresi üretimi gibi bitkisel üretim faaliyetleri destekleniyor. Ancak, açık alanda bitkisel üretim için makine ekipman desteği bu çağrı kapsamında yer almıyor.

  • Arıcılık Ürünleri (İşleme ve Paketleme): Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik yatırımlar desteklenirken, üretim faaliyetleri destek kapsamı dışında bırakıldı.

  • Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler: Gıda ve gıda dışı ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması destekleniyor. Bu alandan yalnızca mikro ölçekli işletmeler faydalanabilecek.

  • Kırsal Turizm ve Rekreasyon: Konaklama, yeme-içme tesisleri ve çeşitli rekreasyonel faaliyetler destek kapsamında değerlendiriliyor.

  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği: Hem tatlı hem de tuzlu sularda kültür balıkçılığı destekleniyor.

  • Makine Parkları: Bu destek yalnızca üretici örgütlerinin (Kooperatif/Birlik) yerel tarım sektörünün ortak ihtiyaçlarına yönelik yatırımlarını kapsıyor.

  • Yenilenebilir Enerji Tesisleri: İşletmelerin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yenilenebilir enerji yatırımları hibe programına dahil.

 

Başvuru Süreci

Başvuru sahiplerinin ilgili faaliyet alanında en az bir yıl deneyime veya diploma/MEB onaylı sertifikaya sahip olması şartı aranıyor. Bu çağrı döneminde açık alanda bitkisel üretime yönelik makine ekipman ile arıcılık sektöründe bal ve diğer arıcılık ürünlerinin üretimine yönelik yatırımlar desteklenmeyecek. Bu alanlar için 2026 yılı içerisinde ayrıca çağrıya çıkılması planlanıyor.

Başvuruların çağrı için ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD Programı'ndaki sıralama kriterlerine göre puanlama yapılacak. Yatırım yerinin dağlık alan veya orman köyü sınıfında olması, yatırımcının genç, kadın girişimci veya üretici örgütü olması puanlamada önemli avantajlar sağlayacak.

Başvuru Tarihleri

Başvurular, 14 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla saat 09:00'dan itibaren yatırımın uygulanacağı ildeki TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilmeye başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi ise 18 Ağustos 2025 tarihi saat 18:00'de kapatılacak. Başvuruların son teslim tarihi ise 1 Eylül 2025 saat 18:00 olarak belirlendi. Yatırımcıların bu süre zarfında başvurularını eksiksiz tamamlamaları büyük önem taşıyor.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.